آموزشتعمیرات

آموزش نحوه تعمیر لامپ LED کم مصرف در خانه

شاید شما هم با لامپ LED که به اصطلاح سوخته در خانه روبرو شده‌اید و به این فکر افتاده باشید که آیا می‌توان آن را تعمیر کرد یا خیر؟ در این مطلب به ارائه یک تجربه از تعمیر لامپ LED یا لامپ‌های کم مصرف می‌پردازیم. شما هم می‌توانید باتوجه به افزایش قیمت‌هایی که امروز مشاهده می‌کنیم در صورت نیاز اقدام به تعمیر لامپ ال ای دی یا کم مصرف خود کنید. در واقع به صورت فنی و تخصصی صد در صد این مطلب مطرح نمی‌شه، تنها در حد ارائه تجربه‌ای که یکی از کاربران وبسایت IC2000 داشته است به موضوع خواهیم پرداخت.

تعمیر لامپ کم مصرف
تعمیر لامپ کم مصرف

ولتاژ ورودی لامپ ال ای دی کم مصرف

یک نکته مهم که باید بهش اشاره کنیم این هست که معمولا لامپ‌های LED با ال ای دی SMD فوق کم‌مصرف ساخته شدند. به این صورت که در درون لامپ و حباب لامپ یک صفحه فلزی آلومینیومی وجود داره که ال ای دی ها روی اون هستند. بسته به توان یا وات چراغ مورد نظر تعداد این LED SMD ها و توان اونها ممکنه متغییر باشه. در نتیجه ولتاژی که این لامپ‌ها به کار می‌برند ۱۲ ولت DC هست. فرقی نمی کنه که لامپ چه برندی باشه یا نوع لامپ قارچی باشه یا استوانه ای یا حبابی و ..

اما برق خانگی و همون برق شهری ۲۲۰ ولت AC هست و طبیعتا روشن شدن این لامپ‌ها نیاز به یک کاهنده ولتاژ یا همان منبع تغذیه داره که برق ۲۲۰ ولت شهری رو به برق ۱۲ ولت تبدیل کنه. برای همین هست که پیش این صفحه PCB ال ای دی معمولا یک منبع تغذیه کوچک که یک برد الکترونیکی سوئیچینگ هست قرار داده و وظیفه‌ی این برد این هست که برق ۲۲۰V AC رو به برق ۱۲V DC تبدیل کنه. ( درست برعکس اینورتر خودرو که برق ۱۲ ماشین رو به ۲۲۰ ولت شهری تبدیل می کنه )

تعمیر لامپ ال ای دی
تعمیر لامپ ال ای دی

پیدا کردن عیب لامپ LED

به صورت کلی دو اشکال اصلی ممکنه در لامپ به وجود اومده باشه. یا مشکل از همان صفحه PCB ال ای دی هست که اشاره کردیم صفحه آلومینیومی هست که روش LED SMD سوار شده یا اشکال از منبع تغذیه یا همون مبدل ۲۲۰ به ۱۲ ولت هست. در این مرحله باید نسبت به پیدا کردن اشکال اصلی اقدام کرد. یعنی اول لامپ رو باز کرد. بیشترشون با پیچانده شدن باز می‌شن. برخی هم با فشار باید باز بشن. به هر حال به صورتی که آسیبی به لامپ نرسه بازش کنید تا به صفحه LED و منبع تغذیه دسترسی پیدا کنید.

درایور منبع تغذیه سوئیچینگ LED
درایور منبع تغذیه سوئیچینگ LED

آزمایش سلامت منبع تغذیه با مولتی متر

در گام نخست نیاز هست که با یک مولتی متر ولتاژ خروجی درایور LED ( منبع تغذیه ) رو بررسی کنید. یعنی برق ورودی این برد الکترونیکی مشخص هست که ۲۲۰ ولت هست و باید با احتیاط فراوان برق ۲۲۰ ولت را به برد بدین ( با سیم یا کابل برق ). این برق یا از ۲ پایه لامپ بهش داده می شه یا در مدل‌های پیچی از طریق بخشی که در هلدر می‌خوره انتقال داده می‌شه. اما وقتی لامپ رو باز کرده باشید دو سیم ورودی مشخص هست که به این دوپایه لحیم شده. اون دو سیم رو جدا کنید و برق ۲۲۰ ولت رو بهش بدین.

حالا اون بخش ولتاژ خروجی برد که دو سیم مثبت + و منفی – هست و در واقع ورودی پنل PCB ال ای دی هست رو باید با مولتی متر تست کنید که آیا ولتاژ خروجی داره یا خیر؟ اگر ولتاژ ورودی داره و مولتی متر نشون می‌ده که برق ۱۲ ولتی داره پس منبع تغذیه شما درست هست و ایراد از این برد الکترونیکی کوچک نیست و ایراد احتمالا از خود LED ها هست.

پنل PCB ال ای دی
پنل PCB ال ای دی

اگر مولتی متر ندارید پیشنهاد می‌کنم یکی از مدل‌های خانگی و ساده رو از این نشانی خریداری کنید: انواع مولتی متر. اما اگر قصد ندارید مولتی متر رو خریداری کنید راه حل بعدی این هست که اگر در خانه LED با ولتاژ ورودی ۱۲V دارید و از سلامتش مطمئن هستید رو بیارید و سیم‌های خروجی این درایور رو به ورودی برق LED مورد نظر بدین و اگر ال ای دی روشن شد که نشون می ده برد درست هست و اگر روشن نشده مشکل از برد منبع تغذیه هست. ( توجه داشته باشید که ورودی دو سیم داره که البته مثبت و منفی مشخص هست و مهم هست و باید حتما روی صفحه رو نگاه کنید و دقیق متصلش کنید. اگر سیم‌ها رنگی هستند سیم قرمز به قرمز ( + ) و سیم سیاه به سیاه ( – ) متصل شود و با چسب برق آن را خوب بپوشانید که اتصالی پیش نیاد. )

آموزش تعمیر لامپ کم مصرف LED
آموزش تعمیر لامپ کم مصرف LED

تعمیر لامپ ال ای دی سوخته و خرید لوازم جانبی

باتوجه به توضیحاتی که دادیم یا مشکل از PCB یا صفحه پنل ال ای دی هست یا مشکل از برد منبع تغدیه. روش تشخیص این دو مورد رو هم که در بالا براتون شرح دادیم. در نهایت اگر پنل مشکل دارد از مغازه‌های لوازم الکترونیکی می‌تونید پنل یا صفحه ای که دقیق اندازه پنل شما هست و تعداد LED هاش یکی هست و توان مصرفی یکسانی داره رو خریداری کنید و جایگزین کنید و اگر برد منبع تغذیه مشکل داره هم از همین مغازه‌ها می‌تونید اقدام به خرید درایور LED متناسب با لامپ خودتون بکیند و جای‌گزینش کنید. طبیعتا این کار نیاز به آشنایی با مباحث اولیه الکترونیک و برق و لحیم کاری و .. داره و در صورتی که آشنایی ندارید به هیچ‌عنوان نباید اقدام به تعمیر لامپ LED کنید.

 

 

برچسب ها

‫20 نظرها

  1. سلام به اساتید عزیز میخوام راجع به تعمیر لامپ کم مصرف الی ای دی مه در این صفحه مطالبی رو عنوان کردین شاگردی کنم و یک پیشنهاد یا ایده مقرون به صرفه تر نسبت به تعمیر یا رفع اشکال پنل ال ای دی به جای خرید یک پنل تازه با اجازتون عنوان کنم ..
    اشکال زدایی پنل ال ای دی اکثرا به سوختن یا از بین رفتن تمامی ال ای دی ها (smd) ختم نمیشن با تجربه ای که دارم اکثر پنل های ال ای دی مشکل دار رو که تست کردم اکثر ال ای دی های ان سالم هستن و بستگی به اسیب دیدگی پنل اکثرا یکی دو یا چند ال ای دی ان سوخته اند و شما برای تست سالم بودن ال ای دی های پنل باید با در نظر داشتن پیدا کردن قطب های مثب و منفی ال ای دی ها با کمی حوصله تک تک ال ای دی هارو تست کنید که میتونید بصورت ساده اگر ابزار تست نداشتید از باطری های کتابی یا حد اقل باطری با ولتاژ ۳ تا ۱۲ولت ( روشنای کامل ال ای دی رو با ولتاژ سه نمیشه بدست اورد ولی برای تست کردن ) میشه استفاده کرد
    برای انجام این کار قطب های باطری رو با استفاده از سیم مجزا کنید و قطب مثبتو‌منفی دوتا سیم رو به قطبهای مثبت و منفی ال ای دی اتصال دهید اگر اگاهی پیدا کردن قطبها رو از روی پنل ال ای دی نداشتید میتوانید برای هر ال ای دی درصورت روشن نشدن سیم ها رو جهت عکس اتصال دهید این کار رو برای تک تک ال ای دی ها انجام دهید
    وه هر کدام از ال ای دی ها که روشن نشد یا خیلی ضعیف بود رو با کارتک بسادگی جدا کنید و جای ال ای دی رو با لحیم یکسره کنید،
    نکته اینجاست ؛در واقع مدار اتصال ال ای دی ها بر روی پنل ال ای دی به این دلیل که بصورت متوالی متصل میشوند با سوختن یک ال ای دی دیگر جریان به بقیه ال ای دی های سالم هم قطع میشود حتی ال ای دی ی که در وسط باشد دچار سوختگی شده باشد باز هم در اتصال بصورت متوالی به اتصال جریان از هر دوقطب نیاز است بنابراین با یک کار ساده هرچند ال ای دی که سوخته باشد رو بردارید و دوسر جای ان رو با لحیم یکسره کنید (البته اگر تعداد ال ای دی های سوخته نزدیک به نصف باشد همان خرید یک پنل تازه منطقی تر است) ولی در کل نود درصد پنل ال ای دی های سوخته یکی دوتا خرابی ال ای دی دارند که با استفاده از این روش میتوان مشکل رو در پنل ال ای دی رفع کرد
    موفق باشید…

    1. اتصال کردن جای ال ای دی ها کار اشتباهیه ولتاژ اون رو ال ای دی های دیگه میوفته اونا رو هم می سوزونه

    2. سلام، کار شما کاملا اشتباه هست و از نظر استاد کاران برق مردود هست، این کار باعث فشار به ال ای دی های دیگه میشه و عمر کوتاهی دارن، جایگزین کردن یک اس ام دی یا ال ای دی نیم وات، یک وات (بستگی به ال ای دی های روی برد داره)

      1. ببیند به صورت کلی ال ای دی ها دارای عمر مفیدی هستند که بیش از آن میزان نمی توان توقع کار کردن از ان ها داشت. اما روش درست از نظر شما چه روشی است؟

      2. یه مقاومت ۳۳ اهم دو وات بجای ال ای دی سوخته بندازی حله
        هر کی میدونه مقاومت ورودی برد قبل از پل دیود چند اهمه اطلاع بده
        ۰۹۱۰۹۰۲۰۴۱۳

  2. سلام، خوب بود ممنون، این لامپ LEDها خیلی زود میسوزن اون کم مصرفا بیشتر دووم میاوردن

  3. خروجی درایو باید .چقدر باشه من تست میکنم بعضی هاش ۲۵۰ ولت و بعضی ۱۳۰ ولت خروجی داره درستش کدومه واسه لامپهای قارچی خونگی؟؟؟

    1. سلام
      فکر کنم بدون متصل بودن به به led ها ولتاژ ۲۵۰ ولت را نشان می دهد ولی با وصل شدن به led ها ولتاژ ۱۲ ولت را نشان بدهد

    1. شما می تونید اون ال ای دی سوخته رو به تنهایی حذف کنید و با لحیم دوپایه رو به هم مرتبط کنید

  4. سلام
    با عرض احترام به نویسنده مطلب عرض کنم, مطلب فوق کاملا غلط و اشتباه است, تقریبا هیچ کدام از لامپ های بازار مبدل ۲۲۰ به ۱۲ ولت ندارند!!! و کلا پنل هیچ کدوم ۱۲ ولتی نیست, پس شما نمی توانید از این طریق عیب یابی یا رفع عیب کنید
    ولتاژ حدودی هر پنل تقریبا با ضرب تعداد smdها در ۳ می باشد (هر smd حدود ۳ ولت است)
    و تفاوت اصلی منبع تغذیه با درایور ال ای دی همینجاست که خروجی درایور بر خلاف منبع تغذیه ولتاژ ثابت نیست, بلکه جریان ثابت است, بنابرین شما می توانید در برخی موارد با اتصال کوتاه کردن قطعه سوخته لامپ را تعمیر کنید
    و …

  5. سلام.به نظر من ال ای دی سوخته رو لحیم نکنیم بهتره.چون جریان برقی که اون ال ای دی مصرف میکرد رو دیگه مصرف نمیکنه و از اون جای که ال ای دی ها چندتای سری هستن فشار میاد به بقیه و دوباره میسوزه.راهکار لحیم کردن یک مقاومت بجای ال ای دی سوخته هست.من انجام دادم.نزدیک یک ساله داره کار میکنه.

    1. با سپاس از همرسانی تجربه ای که داشتید . لطفا درباره ی مشخصات مقاومت مورد اشاره نیز کاربران دیگر را راهنمایی کنید

    2. دقیقا منم ۳۳ اهم دو وات انداختم
      فقط نمیدونم مقاومت قبل پل دیود چند اهمه چون برق ۲۲۰ باید بره رو پل دیود
      هرکی میدونه اطلاع بده
      ۰۹۱۰۹۰۲۰۴۱۳

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن